Marttiinin uudet vaatteet

Marttiinin uudet vaatteet

Blogini viimevuotisen ulkoasu-uudistuksen jälkeen näillä sivustolla on vierailtu jo reilut 1500 kertaa. Vierailijoita on ollut ainakin kymmenestä eri maasta ja kävijöitähän ollut siis keskimäärin viisi per päivä. Iso kiitos siitä (kiitos, thanks, спасибо, tack, takk, terima kasih, grâce, gracias).

Jottei blogi kuitenkaan aivan näivettyisi (julkaisu puolella ollut viime aikoina aika hiljaista), niin pistetäänpä tähän väliin tällainen pieni tupenkorjausprojekti, jonka sain tehtyä alkuviikolla. Tällä jutulla saadaankin sopivasti alkava ”puukkoilukausi” taas käyntiin ja onpahan seuraavilla 1500 visiitillä ainakin jotain luettavaa enemmän, kuin aiemmilla.

Marttiini back

Korjauksen kohteena oli J. Martiinin tiettävästi Isännän Ilves. Voi olla, että kyseessä on joku toinenkin malli, mutta kuitenkin kyseisen tupen kantuuna ollut nahkanyöri oli päässyt hiertymään poikki.

Helpoimmallahan olisi päässyt, jos olisin leikannut nahasta uuden nyörin ja sitonut sen paikoilleen, mutta ehei. Jos kerran korjataan, niin korjataan kunnolla ja tämä kantuu ei kyllä ilman väkivaltaa tulisi menemään rikki. Lisäksi halusin testata uudenlaista mallia tulevaisuuden varalle.

Marttiini front

Idean kantuuseen sain Joonas Kallioniemen tupissaan käyttämästä mallista. Koska idea ei ole oma ja se teko on varsin hienosti havainnollistettu tuolla edeltävässä linkissä (kuvat 23. ja 24.), niin en viitsi paneutua sen tarkemmin itse mallin yksityiskohtiin.

Valmistuksesta sen verran, että materiaaleina käytin vaalea parin millin nautaparkkia, kolmen millin messinkilankaa (silmukkassa sekä niitin rungossa), ja millin messinkilevyä (niitin päihin juotettuna). Nahan värjäyksen hoidin Liberonin spriipohjaisella kuultovärillä, jonka sävynä oli Tumma Mahonki. Lisäksi säilytin vielä häivähdyksen vanhaakin kantuuta eli jätin tupen ympäri menneen vanhan nahkanyörin paikalleen liimaten sen tupen ympärille kontaktiliimalla.

Marttiini sheath

Lyhykäisyydessään tuppi sai uuden varsin toimivan oloisen ja varmasti kestävän kantuun. Lisäksi se sulautuu malliltaan ja väritykseltään mielestäni hienosti vanhaan tuppeen. Asiaan vihkiytymätön tuskin huomaakaan, että kantuu on korjattu/vaihdettu.